понеділок, 22 лютого 2021 р.

150 років від дня народження Лесі Українки

                                                    Ні! Я жива!Я буду вічно жити!

                                                    Я в серці маю те, що не вмирає…

                  25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня  народження Лесі Українки (Лариса Косач ) – поетеси , драматурга та  громадсько – політичного діяча.

Народилась Леся 1871 року в місті Новограді – Волинському. Взимку 1881 р. дівчинка сильно застудилася і почала хворіти. Через негаразди зі здоров’ям здобула домашню освіту під керівництвом приватних учителів та матері. Вона вивчила багато європейських мов, включаючи і слов’янські (російську, польську, болгарську та ін.)  , а також давньогрецьку, латиську.

               Писати поезії Лариса Косач почала в 9 – річному віці. Першими були надруковані в 1884 р. у львівському журналі «Зоря» вірші «Конвалія» і «Сефо» , під якими вперше з’явилось ім’я – Леся Українка . Літературна діяльність  Лесі Українки пожвавилася, перша збірка її поезії «На крилах пісень» була надрукована у 1893 р. , друга – «Думи і мрії» у 1899р. третя збірка – «Відгуки» в 1903 р. Після цього Л.Українка протягом десяти років написала понад сотню віршів ,з яких половина за її життя не була надрукована …

               У другій половині 90 – років хIх ст. Леся Українка звертається до драматургії. Перша її драма – «Блакитна троянда» з життя української інтелігенції. Далі вона широко використовуючи теми і образи світової літератури , розвинула жанр – драматичну поему. До найвизначніших творів Л.Українки належать драми «Камінний господар» і «Лісова пісня» - вершина творчості великої поетеси. Головна героїня драми – феєрії  Мавка – не тільки поетичний образ казкової істоти , а філософське узагальнення всього прекрасного , вічно живого.

            Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку  Сурамі. Похована в Києві на Байковому кладовищі.

             Мабуть,  немає жодного свідомого  українця , який би не був знайомий з творчістю Л.Українки. Тож давайте і ми візьмемо участь у цій масштабній  акції пам’яті видатної українки, а в майбутньому трепетно будемо передавати дорогоцінні рядки її поезії і мудрість нашим дітям та онукам.

 

 



                                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар